POKLIČITE NAS

040 813 266

Košarica (0) Zapri

V košarici ni izdelkov.

Košarica (0) Zapri

V košarici ni izdelkov.

Domov Članki Zeliščni čaj

Zeliščni čaj

caj_banner

Zeliščni čaj je pijača iz posušenih delov zelišč, ki se pripravijo običajno kot poparek ali prevretek. Ne vsebujejo listov čajevca, zato podobno kot sadni čaji ne sodijo med prave čaje.

Za pripravo zeliščnih čajev uporabljamo zdravilne rastline in kadar gre za zeliščni čaj, ki se namensko uporablja v farmaciji, govorimo o zdravilnem čaju – njihov učinek je le redko klinično preskušen in temelji zgolj na dolgotrajni tradicionalni uporabi.

Med zdravilnimi rastlinami za zdravilne čaje se uporabljajo na primer poprova meta, kamilica, lipa, žajbelj … Zeliščni čaji tako lahko pomagajo pri marsikateri tegobi v pravilni kombinaciji zelišč.

Naši čaji vsebujejo samo pristna domača zelišča, ki jih poznamo iz našega vsakdanjika. Naj jih naštejemo le nekaj: bazilika, kamilica, origano, kopriva, peteršilj, pelin, breza, konoplja, ognjič, žajbelj, melisa, različne trave in robidnice.

Zgodovina zeliščnih čajev

Zeliščni čaji so osvežilni napitki prijetnih okusov in arom, ki so v uporabi že tisočletja. Davno preden so v Evropi poznali črni ali zeleni čaj, so ljudje pili zdravilne in prijetno dišeče zeliščne čaje. Zelišča in začimbe so prelili s kropom, ali pa so jih nekaj minut vreli in šele čez čas precedili.

Kljub poplavi številnih novih vrst čajev se je kultura pitja zeliščnih čajev ohranila vse do današnjih dni. Pripravljeni so iz ene zdravilne rastline ali izbrane mešanice zelišč. So prijetnega okusa in vonja. Delujejo blagodejno in razvajajo našo dušo in telo. Ob večerih si tako za sprostitev, pomiritev ali užitek še vedno radi pripravimo skodelico toplega  čaja

Prijetno nas pogrejejo od znotraj, vendar pa to ni vse, saj zeliščni čaji zmorejo še več!

Več o zdravilni moči zeliščnih čajev pa prihodnjič.

Related Post