POKLIČITE NAS

040 813 266

Košarica (0) Zapri

V košarici ni izdelkov.

Košarica (0) Zapri

V košarici ni izdelkov.

Domov Članki Zdravilna moč zeliščnih čajev

Zdravilna moč zeliščnih čajev

blog_caj

Zeliščni čaji vsebujejo eterična olja, čreslovine, grenčine, vitamine in tudi minerale. Te naravne učinkovine so v vsakem čaju, vendar se njihovi deleži v celotni sestavi razlikujejo, zato nekateri čaji sicer podobno učinkujejo, vendar ima vsaka vrsta svojo posebno značilnost. Redno, vendar zmerno pitje čaja nam pomaga ohranjati zdravje, saj čaj krepi obrambne sposobnosti telesa, mu pomaga pri razstrupljanju in spodbuja presnovo.

Pitje zeliščnih čajev je še zlasti priporočljivo v času prehladov in drugih viroznih obolenj. Na žalost ne obstaja zdravilo, ki bi nas uspešno zaščitilo pred prehladom, vendar si lahko pomagamo s številnimi zeliščnimi pripravki, s katerimi uspešno zdravimo njegove simptome. Čaji v sebi skrivajo tudi številne zdravilne lastnosti, ki nam pomagajo lajšati marsikatero težavo.

POPAREK ALI PREVRETEK?
Glede na način, s katerim iz neke rastline izločimo zdravilne učinkovine, v splošnem razlikujemo dve vrsti zdravilnih pripravkov: poparek in prevretek.
Zeliščne čaje večinoma pripravljamo s pripravkom ali prevretkom.
Poparek izberemo za vsa zelišča, v katerih so učinkovine, ki v stiku s tekočinami ali vročino hitro izhlapijo. Poparek popijemo takoj, ko ga pripravimo!

Sveža ali suha aromatična zelišča in cvetove tako samo prelijemo z vročo vodo, pustimo stati 5 do 10 minut, premešamo in precedimo.
Prevretek pa je primeren za pripravo trših ali olesenelih rastlinskih delov, kot so plodovi, skorja, semena ali korenine. Prevretek pripravimo tako, da sveža ali suha zelišča stresemo v kozico, prelijemo z mrzlo vodo, pokrijemo in zavremo. Nato kuhamo od 5 do 15 minut, precedimo in čim hitreje spijemo, da se učinkovine ne izgubijo.

Za konec pa samo še ta nasvet: vsem zeliščnim čajem lahko izboljšamo okus z dobrim domačim medom, ki vsebuje dragocene naravne učinkovine in se dobro ujema z vsemi zelišči. Kombinacija zdravilnih učinkovin medu in zelišč pa vas bo napolnila z energijo in spodbudila obrambne sposobnosti vašega telesa, da boste uspešni v boju s prehladom ali virozo.

Related Post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.